Čačićeva Fimi-medija PR agencija ‘IM&C’ ?

Unatoč zabrani Ankica Mamić posluje s državnim tvrtkama

Unatoč tome što je u marketingu Badela 1862 zaposleno čak 11 osoba, a tvrtka ima i vlastitog glasnogovornika, PR agenciji Čačićeve glasnogovornice Ankice Mamić kompanija isplaćuje milijunske svote. U Udruzi malih dioničara ‘Badel badelovcima’ smatraju da se radi o kršenju vladine uredbe koja je poduzećima u državnom vlasništvu zabranila korištenje privatnih agencija za odnose s javnošću.

Unatoč vladinoj uredbi iz srpnja 2012. kojom je poduzećima u pretežito i većinskom državnom vlasništvu zabranjeno korištenje usluga privatnih PR agencija, tvrtka IM&C d.o.o. u vlasništvu Ankice Mamić, glasnogovornice Radimira Čačića i dalje radi za Badel 1862 u kome država ima vlasnički udjel od 76 posto. Upozorili su na to iz Udruge malih dioničara ‘Badel badelovcima’.

– Bez obzira na to što je u marketingu poduzeća zaposleno čak 11 osoba, a tvrtka ima i vlastitog glasnogovornika Željka Jelića, agenciji IM&C isplaćuju se milijunske svote za njene usluge. Ankica Mamić s Badelom ima potpisana čak dva ugovora, za usluge odnosa s javnošću i za pospješivanje prodaje. Radi se o slučaju koji neodoljivo podsjeća na Fimi-mediju bivše vlasti – ističe predsjednik Udruge malih dioničara Ante Perković.

Glasnogovornik Badela 1862, Željko Jelić međutim tvrdi da se korištenjem vanjskih usluga agencije IM&C ne krši vladina uredba.

Zakoni i Uredbe ne primjenjuju se retroaktivno

– Badel 1862 d.d. s navedenom agencijom surađuje u kontinuitetu od 1. rujna 2009. godine. Tako je za 2012. godinu Ugovor za pružanje usluga odnosa s javnošću na snazi od 1. siječnja, dakle puno prije nego je Vlada RH donijela Uredbu o suradnji državnih tvrtki s PR agencijama. Temeljno načelo pravne države poštivanje je Ugovora. Također, vjerujem da je poznato da se Zakoni i Uredbe koji se donose, ne primjenjuju retroaktivno. Tako se ni ova Uredba Vlade Republike Hrvatske ne odnosi na već ugovorene i ugovorima regulirane poslove PR agencija s državnim kompanijama ili ministarstvima. Tvrtke svjesne važnosti planirane i strateški definirane komunikacije, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, neovisno o tome imaju li unutar kompanije osobu zaduženu za odnose s javnošću, angažiraju kompetentne agencije specijalizirane za odnose s javnošću i to je potpuno uobičajena praksa. Posebno se to odnosi na za tvrtku važne i velike projekte, kao što je npr. restrukturiranje kompanije. U Badelu smo izuzetno zadovoljni suradnjom s IM&C agencijom, jednom od najboljih PR agencija u Hrvatskoj čiji nam je angažman uvelike pomogao u unapređenju komunikacije, kako interno tako i eksterno – tvrdi Jelić.

Predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Aleksandra Kolarić, međutim tvrdi kako su unatoč ranije potpisanim ugovorima neke državne kompanije ipak raskinule suradnju s vanjskim PR agencijama.

Neki ugovori ipak raskinuti, ne i oni s Ankicom Mamić

– Od stupanja na snagu vladine uredbe imali smo nekoliko slučajeva raskida ugovora između privatnih agencija za odnose s javnošću i državnih poduzeća – ističe Kolarić. No, to se u slučaju Badela 1862 i agencije IM&C nije dogodilo.

U Udruzi malih dioničara napominju da je razlog politička zaštita koju Ankici Mamić pruža prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Zanimljivo je da se na internetskim stranicama IM&C-ja među navedenim klijentima, osim Badela 1862, nalaze još dvije državne institucije, Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HABOR) i Hrvatski ured za osiguranje. Prema objavljenim podacima Agencija s njima surađuje više godina.

Povodom toga kontaktirali smo izvršnog direktora IM&C-ja Ivicu Mamića koji nas je grubo odbio ne želeći davati informacije o poslovanju Agencije putem telefona. U prilogu objavljujemo isplate koje je na ime PR usluga Badel 1862 doznačivao agenciji IM&C d.o.o. Ankice Mamić.

TEXT I FOTO PREUZETO SA DNEVNO.HR

2 misli o “Čačićeva Fimi-medija PR agencija ‘IM&C’ ?”

  1. čačić je igrać velikih apetita i to ne skriva u stanju je kršiti sva pravila i zgaziti svakoga tko mu se nađe na putu, a sve kako bi ostvari svoje ciljeve, ne naše zajedničke već samo svoj ciljeve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *