Dok druge države agresivno kupuju zlato, Hrvatska Vlada i HNB ga prodaju u bescjenje

Dok zadužene zemlje Zapada ne žele ni čuti za vračanje duga prodajom svojih zlatnih rezervi, Hrvatska i Španjolska to su po preporuci MMF-a već učinile. Unatoč tome što je zbog toga izgubljena nevjerojatna količina novca, HNB i dalje dopušta prodaju i izvoz zlata iz Hrvatske.

Njemačka kancelarka Angela Merkel glatko je odbila zajednički prijedlog Francuske, Velike Britanije i SAD-a kada su joj na zadnjem sastanku najrazvijenijih zemalja svijeta G 20 predložile da državne zlatne rezerve upotrijebi kao garanciju za zajednički Jamstveni fond Europske unije.

Isto je učinila i Italija, kada joj je ta ista Njemačka sugerirala da svoje znatne zlatne rezerve upotrijebi za otplatu visokog vanjskog duga za što samo do kraja ove godine mora prikupiti više od 180 milijardi eura. Prijedlog Angele Merkel odbile su i Irska i Portugal.

Od prezaduženih država sugestija nije upućena jedino Španjolskoj, koje je za razliku od navedenih zemalja,dobar dio svojih zlatnih rezervi već ranije prodala, isto kao i Hrvatska.

Po ‘preporuci’ MMF-a izgubili milijune 

Prema preporuci MMF-a 2007. godine tadašnja socijalistička vlada i njezin ministar financija donio je odluku da se proda čak 32 posto ukupnih španjolskih zlatnih rezervi, te ih uloži u ‘unosnije’ investicijske klase, poput domaćih državnih obveznica. U međuvremenu je cijena zlata na svjetskom tržištu znatno porasla, dok je vrijednost obveznica značajno pala, tako da je španjolska država na tome izgubila više od 5 milijardi eura!

Istu stvar je napravila i Hrvatska. Hrvatska narodna banka je 2005. g. prodala prvu tranšu zlata za 220 USD, a dalje po 240 USD po unci. Cijena zlata do kolovoza 2008. godine skočila je s 200 na 700 $ za uncu kada je počela kriza, a zatim nastavila rasti i do 1800 $, 2012. godine. Sada iznosi oko 1.750 USD. Bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski je, slušajući preporuku MMF-a, izgubio nevjerojatnu količinu novca. HNB je ostvario minus od 41,7 milijardi USD na ovoj transakciji sa MMF-om .

No to nije opametilo čelnike HNB-a. Novi guverner  Boris Vujčić nastavio je s istom politikom.

Javna i legalna pljačka građana 

Ako je računica s cijenom zlata od 1.750 USD za uncu svima znana, zašto HNB ne otkupljuje zlato barem od svojih građana za svoje rezerve, kao što to danas čine, recimo, Njemačka, Kina, Rusija, Indija i druge pametne države, koje kupuju zlato umjesto deviznih rezervi?

Guverner Vujčić i aktualna Vlada dozvoljavaju javnu i legalnu pljačku građana Hrvatske, a zlato se bez ikakvih problema izvozi u inozemstvo

Zato ne čudi podatak da su centralne banke država koje se ne obaziru na preporuke MMF-a samo prošle godine kupile 455 metričkih tona zlata, što je najveća količina još od 1964. godine. Prema procjenama taj će iznos ove godine biti još i veći.

Financijski portal MoneyMorning.org navodi da je Turska samo u rujnu kupila 6,8 tona zlata a Brazil 1,7 tona, i to prvi put u zadnje četiri godine.

Među državama koje najagresivnije povečavaju svoje zlatne rezerve su Južna Korea, Filipini, Kazahstan, Rusia, Meksiko, Turska i Argentina.

Za razliku od navedenih zemalja, trgovine za otkup zlata masovno se otvaraju jedino u Hrvatskoj i Grčkoj.

text i foto preuzeto sa dnevno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *