Država rasprodaje imovinu !

Država rasporodaje imovinu varaždinske tvrtke BBS u kojoj je suvlasnik i ostavlja 150 zaposlenih na ulici!

RASPRODAJOM  imovine po deset puta nižoj cijeni od nominalne započeo je konačan kraj tvrtke BBS d.o.o. iz Novog Marofa, čiji je najveći vjerovnik i najveći pojedinačni vlasnik država (s potraživanjima – preko 30 posto ).

Vlada je odbila zahtjeve vjerovnika da se nastavi proizvodnja u nekad najvećem pogonu za izradu PET ambalaže, koji je zatvoren nakon uhićenja direktorice Barbare Bešenić optužene za gospodarski kriminal i krijumčarenje. Time je preko stotinu zaposlenih djelatnika ostalo na cesti, a većina vjerovnika bez svojih udjela, dok će se banke naplatiti iz javnih dražbi na kojima se rasprodaje imovina tvrtke.

Imovina se prodaje za desetinu cijene

Iz dokumentacije koja je dostupna Indexu vidljivo je da se imovina prodaje za desetinu cijene, te da je najveći kupac rumunjska tvrtka za proizvodnju gume i plastike Grenfiber International SA. U lipnju ove godine na dražbi su tako prodani oprema sortirnice, razdvajač boca, transporteri i silos za 350 tisuća kuna iako je njihova nabavna vrijednost iznosila približno pola milijuna eura.

Zanimljivo je da procjenu dražbe vrši isti sudski vještak koji je za DORH procjenjivao vrijednost štete nastale malverzacijama u BBS-u. Među najveće gubitnike tvrtke spada Varaždinska biskupija koja je u gradnju moderne ambalažne industrije uložila 21.895.634,97 kuna, čime će nesumnjivo uzdrmati budžet biskupije. Riječ je o jednom od najvećih gubitaka u poslovanju crkvenih institucija na području Hrvatske.

Kako doznajemo predstavnici varaždinske biskupije uzalud su urgirali kod vlade premijera Milanovića da se proizvodnja nastavi. U siječnju ove godine pravni zastupnik biskupije i predsjednik Odbora vjerovnika Vinko Fostač, pisao je ministarstvu gospodarstva tražeći da se uvaže zahtjevi vjerovnika.

DIOKI se spašavao, a BBS gdje država ima udjele, nije

Fostač upozorava da je tvornica opremljena najmodernijim postrojenjima i tehnologijom te da je vrijednost ulaganja iznosila preko 20 milijuna eura.

“Bilo je zaposleno 150 djelatnika, 90 posto proizvodnje izvezeno je u zemlje EU u godišnjoj vrijednosti 10 milijuna eura. Podmirivane su sve dospjele obveze. Svi kreditori bili su suglasni s reprogramompotraživanja osim Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je pokrenuo stečajni postupak, usprkos činjenici da je razvijen projekt od državnog interesa.“

U pismu se sugerira da je uništenje BBS-a planirano.

“Meni osobno kao ekonomistu u spletu čudno nastalih okolnosti i uzroka nije jasno zašto nas zatvarate jer: imamo tvornicu, imamo stručne radnike, imamo inozemne kupce, država ima sirovine, imali smo dva ozbiljna kandidata za pokretanje proizvodnje. Veliki vjerovnici koji čine preko 50 posto stečajne mase i nadalje su za nastavak proizvodnje.“ upozoravao je vladu predstavnik odbora vjerovnika Vinko Fostač. Dio vjerovnika začuđen je postupanjem vlade koja je intervenirala za spas DIOKI-ja u kojem država nema udjele, a dopušta propast BBS-a u kojem je država suvlasnik.

Inicirali istragu, pa profitirali

Propašću varaždinske tvrtke najviše je profitirala konkurentska tvrtka “Drava International” čiji su vlasnici Zvonko Bede, Višeslav Vukojević i Zoran Gobac. Zvonko Bede predsjednik uprave „Drave International“ iz Osijeka, svojim je svjedočenjem policiji u travnju 2011. inicirao istragu protiv konkurentske tvrtke BBS d.o.o.

Jedna misao o “Država rasprodaje imovinu !”

  1. Naslov je potpuno promašen. SDP i HNS uz pomoć IDS-a i HSU-a rasprodaje našu imovinu koju je država uzurpirala od nas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *