Gospodarska obnova i nova radna mjesta

KUTINA; Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji Zlatko Babić nastavio je s predstavljanjem programa Gospodarske obnove Kutine.  Najvažniji dio programa odnosi se na Gospodarsku obnovu Kutine te otvaranje novih radnih mjesta. Također promijenit ćemo način na koji se Grad Kutina odnosi prema gospodarstvu i poduzetnicima.

Grad Kutina trenutno jako loše stoji kada je riječ o likvidnosti, i to zbog nesposobnosti sadašnje vlasti koja nije u stanju kvalitetno upravljati gradskim proračunom odnosno financijama. Rezultat toga je kašnjenje u plaćanju gospodarstvenicima 4 do 5 mjeseci. Ne samo da ćemo promijeniti taj negativan trend i loš odnos spram kutinskih gospodarstvenika, nego ćemo uvesti i nove mjere kojima ćemo olakšati njihov rad i time ujedno poduprijeti brži razvoj gospodarstva – kazao je Zlatko Babić te nastavio:

  • Ukidanje parafiskalnih nameta samo je jedna od mjera kojima planiramo osigurati bolje uvjete za poduzetnike i razvoj poduzetništva na području Kutine. U planu je i otvaranje nove poduzetničke zone te poduzetničkog inkubatora, a kroz intenzivnu suradnju s poduzetnicima pratit ćemo potrebe i u skladu s mogućnostima pomagati daljnji rad i razvoj.

Smanjenje komunalne naknade

Vladajuća SDP-ova koalicija odlučila je povećati komunalnu naknadu i donijeli su Odluku o povećanju komunalne naknade s 0,28 kn/m2 na 0,34 kn/m2, odnosno za 21,4 %. To povećanje dodatno je opteretilo gospodarstvo. Mi ćemo već u lipnju ove godine na gradskom vijeću donijeti odluku o smanjenju komunalne naknade na 0,28kn/m2 .

Otvaranje treće poduzetničke zone

Otvorit ćemo treću poduzetničku zonu i formirati još tri nove poslovne zone. Industrijsko-logistička zona, koju planiramo otvoriti (riješiti prilaznu cestu i infrastrukturu), rezultirat će investicijama u narednom razdoblju od minimalno 50 milijuna kuna i otvorit će dodatnih 200 radnih mjesta.

Poduzetnički inkubator

Poduzetnički inkubator otvorit ćemo u zgradi bivšeg komiteta (riješiti vlasništvo zgrade). Grad će urediti prostor  i poticati Start-up projekte. Ustupit ćemo prostor mladim poduzetnicima, start up-ovima, na razdoblje od godinu dana, za što ćemo provesti Javni natječaj. Jedan od uvjeta je da imaju prebivalište na području Grada Kutine. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 3 milijuna kuna, a realizirat će se sredstvima iz EU fondova.

Start up poticaji od ukupno 100.000,00 kn

Osigurat ćemo i Start up poticaje. Osim prava na korištenje ureda uz simboličan najam, kao i sanitarnog čvora, kuhinje te konferencijske sale koju bi uredili od dvorane za vjenčanja, sve osobe iz kutinskog kraja,  a koji žele krenuti u poduzetničke vode financirat ćemo s oko 80.000,00 kuna. Dakle, ako se radi o d.o.o. za koje je potrebno 20.000,00 temeljnog kapitala, s našim poticajem od 80.000,00 kn to je ukupno 100.000,00 kn. Na taj način omogućit ćemo mladim poduzetnicima da se mogu posvetiti svojim projektima ne brinuti hoće li uspjeti pokriti osnovne troškove funkcioniranja tvrtke u prvoj godini poslovanja.

EU FONDOVI

Razvoja agencija besplatno će pomagati poduzetnicima u dobivanju sredstava iz EU fondova

Sadašnja gradska vlast nije iskoristila brojne mogućnosti i prednosti koje pružaju EU fondovi te je propustila osigurati sredstva iz tih fondova kojima su mnogi planovi i projekti mogli biti realizirani. Kako bismo nadomjestili i taj golemi propust, u sklopu Razvojne agencije financirat ćemo edukacije našim poduzetnicima za dobivanje sredstava iz EU fondova. Stručnjaci Razvojne agencije će besplatno voditi administrativnu pripremu i izradu dokumentacije za poduzetnike kako bi se prijavili za EU fondove.

Pokrenut ćemo energetsku obnovu zgrada

Grad će pokrenuti energentsku obnovu zgrada, a Razvojna agencija će besplatno za stanovnike zgrada pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Obnovom fasada iz sredstava EU fondova i gradskog proračuna u svaki stan će se u prosjeku uložiti između 30 i 35 tisuća kuna – ovisi o njegovoj veličini i položaju. EU fondovi financirat će 50% iznosa obnove, a ostatak će sufinancirati Grad Kutina, što znači da će energetska obnova zgrada za stanare biti potpuno besplatna. Tijekom 2017. prikupit će se dokumentacija i izraditi plan obnove, a 2018. godine krenut će se u projektiranje.

Glazbeni laboratorij

Financiranjem sredstvima iz EU-a i u suradnji s Glazbenom školom napravit ćemo Glazbeni laboratorij – svojevrsni glazbeni muzej u kojem bi se održavale raznorazne radionice, što uključuje povećanje prostora škole i nova radna mjesta. Zemljište treba osigurati osnivač ili Grad.

Uređenje društvenih domova

Uredit ćemo društvene domove, sve u sklopu 7.4 mjere koje služe za ruralni razvoj – uređenje društvenih domova po selima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *