HDZ Kutina izdao svoju monografiju

Predsjednik kutinskog HDZ-a Zlatko Babić zajedno s povjesničarom Dragutinom Pasarićem i prof. Đurom Vidmarovićem predstavio je monografiju HDZ Kutina. Na predstavljanju knjige istaknuto je slijedeće:

„Knjiga o stvaranju i djelovanju Hrvatske demokratske zajednice, prve stranke u Kutini (utemeljena 17. veljače 1990. godine) nakon gotovo polustoljetnog komunističkog sustava – primjer je kako se ne zaboravlja, cijeni i za budućnost potiče njezina uloga. Više od četvrt stoljeća od osnutka prigoda je da se spomenu nemjerljivi političkih napora stranke i u manjim sredina. Uz nacionalno ime i demokratsko ustrojstvo u nazivu HDZ-a posebnom je posljednja riječ – zajednica. Zajedništvo hrvatskog naroda u domovini i iseljeništvu, a koje je HDZ-u dalo preporodno nacionalno značenje bilo je ključno. Osjećalo se u trenutcima njezina poleta, stvaranja samostalne međunarodno priznate države u zajednici naroda svijeta. Sve to ostvareno je uz nikada zaboravljene žrtve pobjedom u nametnutom agresorskom, za hrvatski narod obrambenom Domovinskom ratu. Spomenute činjenice najvećih su povijesnih dosega za hrvatski narod. No poštujući struku složit ćemo se – povijest se piše s određenog analitičkog odmaka kako bi prošlo vrijeme dobilo temeljitiju analizu. Vrijedno je spomenuti da su priređivači s obzirom na tek 27, iako osobito važnih godina o tome posebno vodili računa. Učinili su djelo ne bez mara i zanosa, dapače, ali što osobito vrijedi bez nepotrebne euforije i dnevnopolitičkih polemika koje ne predstavljaju povijesni vrijednosni sud.

Jednom riječi knjiga spada u red onih koje pridonose razvoju u demokraciji toliko potrebne političke kulture. Osjeća se to iznošenjem dokumentarnih činjenica, ne samo iz stranačke već općinske i gradske pismohrane (zapisnici, ključne odluke), prepiske s državnim i županijskim tijelima. Tu su uz stranački život mahom zapisi iz lokalnog tiska, sve do izvješća iz temeljnih ogranaka i to vidljivo praćeni fotografijama i izvornim statističkim podacima. Knjiga poštujući kronologiju zbivanja daje dragocjene elemente budućim povjesničarima, a koji će ih podvrći kritičkom sudu za znanstven istraživanje višestranačja u samostalnoj Hrvatskoj. U tome svaki i brojem najmanji ogranak ima jednaku važnost i upravo je to razlogom da se sadržaji djelovanja zabilježe dok akteri žive. Uostalom ogranak po ogranak to je Hrvatska demokratska zajednica, pa i u Kutini gdje je u veljači 1990. godine održana pred više od 500 upisanih članova prva osnivačka skupština u Moslavini, tada za područje općine Kutina (danas gradovi Kutina i Popovača, te općina Velika Ludina) Vrlo brzo koncem ožujka pred prosudba je više od 5.000 nazočnih na predizbornom skupu govori predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Ubrzo svibanjski izborni rezultati pokazuju opredjeljenje za kandidate HDZ-a Izabrani su u sva tri vijeća prvog hrvatskog višestranačkog Sabora.

Stoga je posebno istaknuta zahvala Gradskoj organizaciji Grada Kutine, i za primjer drugim sredinama pojava ove knjige uz 25-tu obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i njezinog stalnog članstva u Ujedinjenim narodima.“

Kao izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića gost na promociji bio je Mario Kapulica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *