Od Čačićevih stranih investitora nema ništa, pa Milanović preuzima taj posao na sebe

Čovjek ne treba dugo razmišljati a da ne shvati kako u Hrvatskoj već niz godina nema nikakvih novih ulaganja, ni stranih ni domaćih. Sve Čačićeve izjave o tome bile su dosad čisto politikantstvo.

Poznata je činjenica da obećanih velikih stranih investicija u Hrvatskoj nema. Zato je premijer Zoran Milanović odlučio osobno i preko svojih savjetnika pomoći stranim ulagačima da stvar pokrenu s mrtve točke. Ulagači prigovaraju da im poslove koči spora i komplicirana administracija, lokalne vlasti i imovinsko pravni odnosi, piše Večernji list. Kako su strane investicije u hrvatsko gospodarstvo u ingerenciji prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, postavlja se pitanje je li premijer Milanović nezadovoljan njegovim dosadašnjim potezima na tom području koje je od vitalnog značaja za pokretanje hrvatskog gospodarstva?

Čovjek ne treba dugo razmišljati a da ne shvati kako u Hrvatskoj već dulje vrijeme nema nikakvih novih ulaganja, ni stranih ni domaćih. Sve Čačićeve izjave o tome bile su dosad čisto politikantstvo.

Predsjednik Odbora HDZ-a za financije Goran Marić poznat je javnosti kao ekonomski stručnjak koji nikad jalovo ne politizira. Tako ni ovaj put nije htio prosuđivati rad i uspješnost potpredsjednika Vlade Čačića. Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj uopće ne postoje strane investicije i razgovor o tome je čista lakrdija.

– U ekonomiji nema mjesta politiziranju, a priča o investicijama je obmanjivanje javnosti i bacanje prašine u oči hrvatskom narodu.Prepreke za poduzetničku aktivnost i investicije su ogromne počevši s lokalnom razinom državnim i gradskim tvrtkama do ministarstava. Te prepreke su svima postavljene: i domaćim i stranim investitorima – kratak i jasan je bio Marić.

Upravo na lokalne vlasti upiru prstom i strani diplomati kao u najvećeg kočničara investicijskog zamaha u Hrvatskoj. Zbog uskogrudnih interesa lokalnih moćnika projekti stoje ili uopće ne započinju, tvrde diplomati koji bi poduzetnicima iz svojih zemalja trebali olakšati započinjanje novih poslova u Hrvatskoj. Jednako tako, strance čini nesigurnima kaotična situacija i nesređenost zemljišnih knjiga. Zbog toga ulagači nikada ne mogu sto posto biti sigurni da se neće kad – tada pojaviti vlasnik zemljišta za kojeg se nije znalo u zemljišno – knjižnim odjelima, te tražiti odštetu.

Zemljišne knjige se ne mogu srediti preko noći, lokalni općinski i gradski ‘šerifi’ rade što god požele jer im veliku autonomiju omogućuje zakon, pa je za očekivati da ni premijer neće biti učinkovitiji od svoga prvoga potpredsjednika.

text i foto:kutina.hr

Jedna misao o “Od Čačićevih stranih investitora nema ništa, pa Milanović preuzima taj posao na sebe”

  1. Čačić je politički ekonomista kojeg vodi jedino ekonomija vlastitog dobitka, a Milanović o ekonomiji i gospodarstvu općenito nema puno znanja tako da je njegov uspieh veoma upitan na tom planu. Strani investitori mogu u Hrvatsku doći jedino ako im obečaju i dovrše Račanovu rasprodaju Hrvatskog u bescijenje. Bez gospodarske samostalnosti koja je usko povezana uz financijsku samostalnost nema niti političke samostalnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *