SDP-ove neistine o Domu zdravlja Kutina

SDP Kutina je ovih dana skupljao potpise peticije za poboljšanje zdravstvenog standarda Domu zdravlja Kutina.
Detaljno smo istražili sve činjenice zbog kojih se Dom zdravlja Kutina nalazi u ovoj situaciji. Prema dobivenim informacijama za vrijeme vlasti HDZ i koalicijskih partnera u Kutini u Dom zdravlja Grad Kutina je ulagao putem sufinanciranja nekoliko puta više nego danas. SDP ova vlast je maknula domove zdravlja iz nadležnosti županije i stavila ih na raspolaganje državi. Bivši član Upravnog vijeća Nikola Domitrović koji revno skuplja potpise peticije zaboravlja da on godinu dana dok je bio član upravnog vijeća nije ništa napravio. Također današnji gradonačelnik Andrija Rudić (SDP) za unaprjeđenje kutinskog Doma zdravlja ne radi puno.

SONY DSC
SONY DSC

Tragom toga na zadnjoj konferenciji za medije Kutinski HDZ, član predsjedništva Krešimir Lenić, dao je obrazloženje trenutne situacije u Domu Zdravlja Kutina i odgovorio na niz laži iznijetih na tiskovnoj konferenciji SDP-a.
Izjavu prenosimo u cijelosti:

Krešimir Lenić:
Dom zdravlja Kutina

Sufinanciranje Doma zdravlja Kutina od strane Grada Kutina

Smanjenje financijskih sredstava za Dom zdravlja Kutina od Grada Kutine za potrebe specijalista je sa 250.00 kuna, koliko je iznosilo u vrijeme prethodne vlasti, na 170.000 kuna od 2014. godine. To je pokazatelj da Grad Kutinu ne zanima Dom zdravlja već ga želi koristiti za potpuno neosnovanu kritiku župana.
Domitrović tvrdi da je Grad ove godine povećao sredstva za povećani zdravstveni standard. Ali do danas nisu uopće potpisali sporazum s domom zdravlja i županijom te dom zdravlja i županija uopće ne znaju KOLIKO JE SREDSTAVA GRAD KUTINA OSIGURAO za 2015. i za koju točno namjenu i kada će ih moći dobiti, a prošlo je više od pola godine. Dom zdravlja još uvijek čeka da mu Grad Kutina, kako je obećao, dostavi na potpisivanje Sporazum za 2015. g.

DOLASCI SPECIJALISTA U DOM ZDRAVLJA KUTINA
Smanjenje broja dolazaka specijalista započelo je 01. 09. 2013. kada je OB Sisak, odnosno tadašnji ravnatelj dr. Pahić obavijestio sve domove zdravlja u SMŽ da OPOZIVA dolaske specijalista internista, kirurga i oftalmologa u domove zdravlja te ostaju dolaziti samo urolozi, ORL i ortopedi.
Dakle, smanjenje dolazaka kao problem postoji već pune dvije godine, a nastao je u vrijeme ravnatelja dr. Pahića ( SDP), kada je županica bila Lovrić Merzel ( SDP ) a član upravnog vijeća DZ Kutina Nikola Domitrović ( SDP).
Dara Bursik je sama izjavila da se “U ZADNJE DVIJE GODINE BROJ SPECIJALISTA SE SMANJIVAO:..” i to je točno i to nema veze s HDZ-ovom vlasti u županiji u zadnjih 8 mjeseci.
Dom zdravlja zahvaljujući pomoći županije stalno ulaže u poboljšanje zdravstvene zaštite. I trenutno je u tijeku postupak javne nabave za digitalizaciju RTG Odjela u Kutini a nabava je vrijedna 750.000,00 kuna.

U planu je uređenje prostora ( dijabetološko savjetovalište) za povećanje aktivnosti za Centar za majku i dijete a investicija je vrijedna 100.000,00 kuna. Dom zdravlja još očekuje odgovor Grada Kutine hoće li i s kolikim sredstvima sudjelovati u tom projektu te hoće li Grad sudjelovati u uređenju ordinacija u Banovoj Jaruzi tijekom 2015. godine i s kolikim sredstvima , da bi mogli krenuti s postupcima nabave za izvođenje radova.

Dom za stare i nemoćne

Dom za stare i nemoćne u prostoru DZ Kutina – nakon šest godina sudskog postupka, Dom zdravlja je konačno iz svog prostora sudskim putem uspio deložirati “Zlatne godine”. Tadašnja županijska vlast tvrdila je da će u tom prostoru nastaviti raditi dom za stare i nemoćne Sisak, čak je obavijestila i korisnike da će ostati u Domu, obavljani su razgovori s članovima obitelji korisnika i njima je obećano da će moći ostati u Domu. Međutim tadašnja županijska vlast NIJE osigurala nastavak rada doma za stare i nemoćne, a za što su bili ispunjeni svi uvjeti jer se radilo samo o NASTAVKU RADA, ali nije bilo volje..
Međutim, kad je jednom napušten i ispražnjen taj prostor, sada, da bi isti dobio dozvolu za rad potrebno je izvršiti ogromna ulaganja, dobiti dozvole, prikupiti korisnike itd.

Hitna pomoć

Mrežu hitne medicinske pomoći , na prijedlog tadašnje SDP-ove županijske vlasti, donijelo je ministarstvo 2012. godine. Zašto SDP tada nije reagirao i tražio jedan tim T2 više na ovom području?? Je li zato što je tada Grad Kutina plaćao dodatni povećani standard za hitnu ?
Grad Kutina je za vrijeme prošle vlast sufinancirao peti tim hitne pomoći. Sada je gradonačelnik Rudić (SDP) to ukinuo zato što mu novac treba za financiranje manifestacija i svoje promidžbe, a SDP traži da županija osigura još jedan tim hitne pomoći!

Rodilište
Vrhunac političkog nemorala u Kutini je hrabrost SDP-a zauzimati se za rodilište u Kutini i to nakon što je razotkriveno kako su prevarili građane Kutine za izbore koristeći rodilište kao nerealno predizborno obećanje i nepotrebno potrošili 3 milijuna kuna.
Prenamjena prostora rodilišta – Dom zdravlja je predložio prenamjenu toga prostora u prostor specijalističkih ambulanti, dana 09.07. SMŽ je predložila da se na sljedećoj sjednici UV donese odluka o toj prenamjeni te da se dostavi na suglasnost županu, a SMŽ je u svom proračunu, na zahtjev Doma zdravlja Kutina, u tijeku 2015. godine već osigurala iznos od 100.000,00 kuna za nabavku opreme i namještaja za rad tih ambulanti. Preseljenje predviđamo tijekom 2015. nakon dobivanja svih suglasnosti i dozvola za rad u tom prostoru.

Jedna misao o “SDP-ove neistine o Domu zdravlja Kutina”

  1. Ako je istina da u proračunu grada imaju novci za povećanu zdravstvenu zaštitu, pod hitno ih treba usmjeriti u hitnu (zavod za HMP)
    Neki dan je prijatelj nakon što ga je upiknuo stršljen na kojeg je alergičan naišao na zatvorena vrata. Završilo se sretno, no to bi trebalo spriječiti. Barem da ostane medicinska sestra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *