‘Socijalna’ Vlada: Bogatima skidaju porez na luksuz a siromašnima ‘nabijaju’ porez na nekretnine

Porezom na nekretnine Vlada premijera Milanovića, koja sebe voli nazivati ‘socijalnom’, siromašnim građanima iz džepova će izvući dodatni novac za primjerice nasiljeđenu starinu na selu ili preskupo plaćeni stan za kojeg kredit još uvijek otplaćuju, dok će istovremeno osloboditi nameta luksuzna dobra koja kupuju oni s velikim dohocima.

Samo nekoliko dana nakon što je objavljena informacija kako će građani od proljeća iduće godine plaćati porez na vikendice u iznosu od 2 posto njihove vrijednosti, kroz medije je puštena vijest da će od 1. siječnja 2012. luksuzni proizvodi, poput zlatnog nakita, skupocjenih satova i sl. više neće oporezivati (do sada je porez bio 30 posto).

Tako će Vlada premijera Zorana Milanovića, koja sebe voli nazivati ‘socijalnom’ siromašnim građanima iz džepova izvući dodatni novac za primjerice naslijeđenu starinu na selu ili preskupo plaćeni stan za kojeg kredit još uvijek masno otplaćuju, dok će istovremeno osloboditi nameta luksuzna dobra koja kupuju građani s velikim dohocima.

O kakvom apsurdu se radi pojašnjava ekonomski analitičar Guste Santini.

– Imati pet stanova za ministra Slavka Linića je luksuz koji treba oporezovati, ali posjedovati istu količinu zlata ili dijamanata u njihovoj vrijednosti, nije. Zato predlažem slijedeću poslovnu kombinaciju: da se oblik imovine koji se zove stan zamjeni drugim oblikom imovine koji se primjerice zove dijamant. Tako ste zahvaljujući promjenama u poreznom sustavu učinili dobar posao. Najprije nećete plaćati porez na nekretnine koji može iznositi do dva posto od njezine vrijednosti, a kupit ćete, zahvaljujući državi, jeftinije dragulje na koje ne da nećete platiti porez na imovinu, već će te ih dobiti po povoljnijoj cijeni od današnje – sarkastičan je Santini.

Porez od 2 posto ruši vrijednost nekretnina 40 posto

Prema najavama iz Vlade porezna stopa obračunavati će se na vrijednost nekretnine. To znači da bi porez na stan čiju vrijednost porezna uprava procijeni na sto tisuća eura, a kojem vlasnici ne žive niti ga iznajmljuju godišnje bio oko dvije tisuće eura, odnosno 15 tisuća kuna.

Ukoliko vlasnici žive u tom stanu dobit će 90 posto popusta, odnosno plaćat će tek deset posto spomenutog iznosa, što je na godišnjoj razini 200 eura, odnosno tisuću i pol kuna. To znači da će oni porez na imovinu plaćati po stopi od 0,2 posto od vrijednosti stana. Ako pak stan u kojem ne žive vlasnici odluče iznajmiti na osnovnu stopu dobit će popust od 80 posto, odnosno plaćat će porez po stopi od 0,4 posto, što u slučaju ako je vrijednost nekretnine sto tisuća eura, znači godišnji porez od 400 eura ili tri tisuće kuna.

Iako se mnogima taj iznos možda neće učiniti velikim, on će dovesti do toga da će građani znatno osiromašiti.

– Uvođenje poreza od 2 posto na vrijednost nekretnine, uz ostale nepromijenjene uvjete, može smanjiti vrijednost imovine do čak 40 posto, upozorava Santini.

Socijalna Vlada uzima siromašnima a daje bogatima

S jedne strane, to će neminovno srušiti cijenu novogradnji (koju su banke sve ove godine umjetno održavale) ali će posljedično pasti i cijena svih nekretnina u kojima ljudi žive i borave. Najgore će pritom proći oni koji za njih još otplaćuju i kredite (u švicarcima).

Ukupno uzevši, građani koji imaju u vlasništvu nekretninu ( a takvih je u Hrvatskoj navodno oko 80 posto) će nakon početka primjene novog poreza znatno osiromašiti. Kada se tome pridoda i inflacija od 5 posto (u rujnu) koja malo po malo ‘gricka’ vrijednost plaća i mirovina , jasno je kamo vodi politika Milanovićeve ‘socijalne’ vlade. Ona istovremeno poreza na luksuz oslobađa bogataše.

text i foto preuzeto sa dnevno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *