Stambeno ćemo zbrinuti branitelje

HSP, HSP AS i HDZ zajednički predstavili predizborni program „Uskrsne koalicije“ u dijelu koji pokriva segment branitelja i braniteljske populacije

KUTINA: Damir Markuš, predsjednik kutinskog HSP -a  „Velimir Kvesić“, Goran Markovac, predsjednik kutinskog HSP –a dr. Ante Starčević i Zlatko Babić, kandidat Koalicije za gospodarsku obnovuKutine za gradonačelnika grada Kutine predstavili su danas predizborni program „Uskrsne koalicije“ u dijelu koji pokriva segment branitelja i braniteljske populacije. 

Grad Kutina štitit će dostojanstvo hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, i to ne samo deklarativno, nego i konkretnim mjerama kojima ćemo nastojati poboljšati njihov status. Žalosno je da sadašnja vlast apsolutno zanemaruje branitelje. To najbolje pokazuje i činjenica da u proračunu za 2017. nema stavke stambenog zbrinjavanja branitelja, iako se zna da nisu svi zbrinuti.

  • Mi ćemo već do kraja 2018. godine stambeno zbrinuti sve Hrvatske ratne vojne invalide po zakonu o pravima Hrvatskih branitelja koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Prema sadašnjim procjenama, radi se o 20 branitelja (HRVI) dok predviđeno ulaganje u realizaciju ove stavke programa iznosi više od 10 milijuna kuna. Postoji više mogućnosti rješavanja tog pitanja, od izgradnje nove stambene zgrade do kupovine praznih stanova ili kuća na području Kutine- kazao je Zlatko Babić.

Damir Markuš je napomenuo kako će se urediti park 56. Samostalne bojne Kutina prema važećem idejnom rješenju: – To će biti centralno mjesto u Kutini gdje će se odvijati dio društvenog života i prisjećati na žrtve koje su dali naši branitelji za našu slobodu – naglasio je Markuš.

Goran Markovac (HSP AS) koji je tijekom domovinskog rata bio član RIS-ova predlaže aktivan i transparentan rad Odbora za branitelje pri Uredu gradonačelnika na način da odbor mora biti u službi svih branitelja sa HRVI ili bez njega: – On dobiva smisao ako je na usluzi braniteljima i ako rješava probleme istih. Odbor treba biti poveznica između branitelja i državnih ustanova koja neće biti ograničena na pojedinu udrugu ili pripadnost pojedinoj jedinici, nego koja će biti na uslugu svima jednako i kao takva konačno ujediniti sve branitelje, a ponajviše one koji nisu ostvarili nikakva prava sa onima koji ta ista prava već godinama uživaju. Goran je dodao da će se zalagati da se iz proračuna poveća izdavanje za potrebe branitelja.

Damir Markuš (HSP), pripadnik HOS-a u Vukovaru,  istaknuo je važnost promicanja vrijednosti domovinskog rata i upoznavanje mladih generacija s ulogom koju su branitelji imali u stvaranju  Hrvatske.

  • Zajedno s gradonačelnikom Zlatkom Babićem definirati ćemo status Doma Hrvatskih branitelja i udruga koje su u njemu. S osnovnim školama, osmim razredima koji uče o Domovinskom ratu, omogućiti ćemo dolazak Hrvatskih branitelja koji će držati predavanje na temu Domovinskog rata i uloge postrojbi sa područja grada Kutine. Obilasci spomen sobe poginulih Hrvatskih branitelja u Domu Hrvatskih branitelja. Snimit ćemo dokumentarni film ”Kutina u Domovinskom ratu” koji će svake godine školska djeca moći pogledati, jer uloga Kutinčana u osamostaljenju Hrvatske je velika i Kutina se ima čime ponositi.
  • Grad Kutina će s koordinacijom udruga proisteklih iz domovinskog rata grada Kutine biti nositelj svečanog obilježavanja obljetnice Oluje. Od društvenih događanja vezanih uz Domovinski rat, promocija knjiga, dokumentarnih filmova, tribina … – zaključio je Markuš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *