Zlatko Babić predstavio gospodarski program poduzetnicima i obrtnicima

U subotu 4. ožujka u Kutini je održan drugi po redu Gospodarski Forum Kutina 2020., a koji je okupio male i srednje poduzetnike te obrtnika s područja Kutine. Drugi je to u nizu skupova koje organizira Zlatko Babić kandidat za gradonačelnika Grada Kutine čime nastavlja okupljati građanke i građane, oko najvažnije teme svojeg programa – Gospodarski razvoj Kutine.

Trenutna gradska vlast u potpunosti je zanemarila gospodarstvo kutinskog kraja stoga i ne čudi što je gospodarstvo grada Kutine u protekle je četiri godine doživjelo značajan pad aktivnosti.

  • Želja mi je od samog početka predstaviti način na koji mislimo voditi grad od svibnja ove godine. Želim voditi grad u suradnji i razgovoru sa svim stanovnicima ovog kraja. Želim voditi dijalog sa svim skupinama društva. – naglasio je Babić te nastavio: – Želimo pokazati da je gospodarstvo važna poluga razvoja te da će u meni imati čvrstog i konkretnog partnera. Gradska vlast nije sama sebi svrha već ona mora biti na usluzi svim svojim građanima i poduzetnicima. Zbog toga smo i nazvali ovaj forum: Utjecaj lokalne samouprave na razvoj gospodarstva – podsjetio je Babić.

Sadašnja gradska vlast u posljednje četiri godine nije pokrenula niti realizirala niti jednu važniju investiciju. Sadašnja gradska vlast nije ulagala u budućnost, nije ulagala u budućnost svojih građana. Sadašnja vlast jedino je razmišljala o sebi i zadovoljavanju nekih osobnih interesa.

  • I na drugom Forumu okupio sam relevantne čimbenike kutinskog gospodarstva te i njima prezentirao svoje viđenje uloge i pozicije Grada Kutine u budućnosti. Drago mi je što se pozivu odazvao doista veliki broj poduzetnika i obrtnika – kazao je Zlatko Babić te nastavio: No ono što je još važnije od njih sam dobio vrijedne informacije te njihov pogled na koji način se grad treba ponašati, a kako bi on postao njihov partner.

Okupljenima se  obratio i Ante Dževlan ravnatelj Tehničke škole u Kutini, ukazavši na usku povezanost strukovne škole u procesu stvaranja i obrazovanja mladih ljudi za strukovna i obrtnička zanimanja. Posebno je upozorio na negativan demografski trend kojem je rezultat dvostruko manje upisanih učenika nego prije petnaestak godina.

  • Nažalost ne mogu reći da u današnjem gradskom poglavarstvu imamo partnera – naglasio je ravnatelj te nastavio kako se nada da će grad Kutina i njegovo vodstvo u narednim godinama prepoznati važnost suradnje s obrazovnim segmentom te mogućnosti koje se iz takve suradnje mogu dogoditi.

U raspravama poduzetnika i obrtnika se ukazivalo na potrebu bolje suradnje i više razumijevanja gradskih vlasti kada su u pitanju poslovi koje mogu obaviti „domaći“ poduzetnici i obrtnici ali i zadovoljstvo programom koji je prezentirao kandidat za gradonačelnika Zlatko Babić. Predsjednik udruženja obrtnika u Kutini, Ivica Ružićka,  upozorio je na trend gašenja obrta te pozvao na još bolju suradnju s Gradom Kutina:

  • Obrtnicu su značajan zamašnjak svakog gospodarstva. Na njih se ne smije zaboraviti – kazao je Ružička te naveo kako kutinski obrtnici u prosjeku zapošljavaju 2,6 radnika: – Suradnju između grada i obrtnika treba poboljšati, ona mora biti još bolja i još kvalitetnija – naglasio je Ružička te se posebno osvrnuo na rad na crno: – To je rak rana gospodarstva i taj segment trebamo svesti na minimum.
  • Suradnja poduzetnika i lokalne samouprave iznimno je važna. I ovaj drugi po redu forum je ponovno pokazao da gospodarstvenici žele u lokalnoj samoupravi pronaći partnera koji će im biti kvalitetna podrška u njihovom daljnjem razvoju – kazao je Zlatko Babić te nastavio
  • Mi ne trebamo našim poduzetnicima objašnjavati kako voditi poslovanje, kako trebaju raditi. Oni to itekako dobro znaju. Na nama je pomoći im da svoj posao razvijaju bez komplicirane administracije. Grad treba prestati biti prepreka. Grad treba pomoći gdje god to može, decentralizacijom, smanjenjem administracije, olakšavanjem i ubrzavanjem upravnih postupaka… Grad treba biti na usluzi svojim građanima i svojim poduzetnicima- zaključio je Babić.

Na održanom Forumu je predstavljena i prva Etička Banka u Hrvatskoj. Okupljene je o poslovanju Etičke Banke upoznao Đuro Ružić, te ih informirao o mogućnostima dobivanja povoljnih kreditnih aranžmana u svrhu razvoja poslovanja.

Na kraju foruma Zlatko Babić je naglasio da će se, samo kroz programske investicije, u naredne tri godine realizirati više od 500 milijuna kuna investicija kroz brojne projekte.

  • Riječ je o projektima koje ćemo realizirati u suradnji s našim gospodarstvenicima, o projektima koji će tijekom sljedeće tri godine otvoriti više od 150 radnih mjesta, zaposliti brojne obitelji, omogućiti im nesmetan razvoj. Tim projektima promijenit ćemo sliku grada Kutine. Također, ne samo da će investicije dovesti do povećanja broja zaposlenih i otvaranja novih radnih mjesta već će i rezultati tih investicija pozitivno utjecati na gospodarsku bilancu Kutine. Investicijama ćemo osnažiti gospodarstvo te omogućiti daljnji razvoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *